Бехи_фрукт_узбекский_бехе

Бехи фрукт узбекский бехе

« Бехи » – по узбекски означает «айва». Великий Авиценна почитал ее как лекарство от герпеса, бронхита и почечных болезней, рекомендовал в тех случаях, «когда желудок принимает излишки». Использование айвы в мясных блюдах традиционно для узбекской кухни. Ее жарят и тушат вместе с мясом, парят в плове или димляме, но краше всего смотрится айва фаршированная. Наилучшее сочетание для айвы – баранина и курдючный жир. Стенки у готовой фаршированной айвы получаются мягкие, кисловато-терпкие, фарш сочный, с айвовой кислинкой.

ИНГРЕДИЕНТЫ
8 средних плодов айвы
400 г бараньего фарша
100 г курдючного жира
1/2 стакана круглозерного риса
1 средняя луковица
1 ст. л. смеси свежемолотых семян зиры, кориандра и красного жгучего перца
соль, свежемолотый черный перец
катык (сметана) для подачи

Шаг 1
Вымойте айву и тщательно очистите от пушка. Срежьте место с плодоножкой, как крышку с бочонка. Удалите сердцевину (см. совет), оставив стенки толщиной 8–10 мм. Обработанную айву залейте чуть подкисленной водой – это не даст мякоти потемнеть.

Шаг 2
Курдючный жир нарежьте очень маленькими кубиками, лук приблизительно так же. Рис промойте. Смешайте фарш, курдючный жир, рис и лук. Добавьте специи, соль и тщательно вымесите.

Шаг 3
Нафаршируйте неплотно айву и уложите в кастрюлю с толстым дном. Залейте айву кипятком так, чтобы вода закрывала ее на 1,5–2 см.

Шаг 4
Томите под закрытой крышкой на минимальном огне 40–45 мин.

Шаг 5
По окончании проверьте бульон на соль, при необходимости досолите и поперчите.

Шаг 6
Подавайте раздельно: фаршированные плоды – на плоской тарелке, бульон – в касах. Можно фаршированную айву сдобрить небольшим количеством катыка (сметаны).

Хозяйке на заметку
Айва – фрукт крепкий. Чтобы превратить айву в пустую круглую чашечку, подойдут устройство для удаления сердцевинок из яблок, маленький нож с узким лезвием и обыкновенная чайная ложка. Первым удалите сердцевину, вторым аккуратно иссеките мякоть, третьей выньте ее. Если есть специальный нуазеточный нож для удаления мякоти, еще лучше. Сердцевину айвы хорошо заваривать вместе с листовым чаем.

Источник

Бехи фрукт узбекский бехе

Ош — обед по узбекски .
Бехи — айва.
То ли айвовый обед, то-ли обед с айвой .
Но Оши-Бехи. Так автор сказал, значит так и будет.
Чем хорошо? Пока не знаю . готовится ещё. Но рассказывать начну.
И возни мало . всё само в казане приготовится.
Из инструментов понадобится . настоящий узбекский нож ПЧАК.
Настоящий Чустовский . очень острый и удобный.

Изображение

Изображение

Изображение

Итак продолжаем . сначала про продукты.
Барашкины рёбрышки .

Изображение

Затем, обязательно, настоящим ПЧАКОМ измельчаем мясо до состояния фарша, добавляя немного лука и чеснока .

Изображение

Затем добавляем в фарш соль, зиру,

Читайте также:  Дарк_в2_блок_фрукт

Изображение

И тщательно взбиваем этот чудесный и ароматный . не жалея ни времени ни сил. До сотояния масла взбиваем. Очень советую не лениться, возздастся.

Изображение

Вот так. Фарш готов. Пока в сторонку. Не забудьте добавить в фарш грммчиков сто курдючного сала . это очень нужно.

Изображение

Теперь овощи.
Картошка.

Чистим конечно и режем вот так:

Изображение

Изображение

Изображение

Перец болгарский, сладенький:

Изображение

Изображение

Всякая разная травка — зелёнушка .

Изображение

И наконец Королева Бала — АЙВА .

Изображение

Изображение

Не забывайте — всё только ПЧАКОМ. Иначе это будет не Оши Бехи, а так себе .

Изображение

Так . заготовки закончены. Нужна была ещё РЕПА . Но не было на рынке . не было.

Начиняем Королеву . фаршем . не жалейте, кладите побольше. И делаем венчик из зелени.
Вот такие заготовочки получатся:

Изображение

А теперь приступаем к зарядке казана .

Сначала немножко сала курдючного можно нас тенки положить, а потом раскладываем рёбрышки на дно казана .

Изображение

Посыпаем всё это зирой и солью .

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Сверху укладываем начинённую АЙВУ .

Изображение

Изображение

И закрываем казан крышкой . Плотно — преплотно.

Изображение

Казан ставим на сильный огонь. Сильные поддерживаем примерно пол часа .

Изображение

Изображение

А потом . ДВА ЧАСА . держим казан вот на таком огоньке . И прижмите плотнее крышку . не повредит.

Изображение

Запах такой . очень вкусный запах .
Как сказал автор: «. Примерно через час из под крышки казана . начнут разноситься умопомрачительные запаххитак и зовущие открыть крышку и поробовать. Но не поддавайтесь искушению! Потерпите до означенного срока и будете вознаграждены. »
Вообщем через часик расскажу и покажу. Вот с понюхать . тяжелее. придётся вам верить мне на слово.

Отвлекли меня . красоту разорили .
Два момента!
1. Минут 20 на сильном и максимум час на меаленьком . потому как пересушил я . следуя рекомендациям автора. Видать теоретик товарищ!
2. На дно казана под рёбрышки надо класть больше сала курдючного и добавлять немного воды . опять же, чтобы не пересушить.
А так . вполне.

Одна фотография всё-таки есть .

Изображение

Последний раз редактировалось ivanivan 20 фев 2009 02:50, всего редактировалось 1 раз.

Источник

БЕХИНИНГ ФОЙДАЛИ ХУСУСИЯТЛАРИ

behi

БЕХИ —раънодошлар оиласига мансуб мевали дарахт. Узбекистондаги бехизорларнинг 80% Фаргона водийсида. Барги оддий, яшил, чети бутун. Гуллари якка холда, ок ёки оч пушти, апрель ойида гуллайди. Кучати утказилгач, 3—4 йилда хосилга киради, 30—40 йил яшайди. Катта ёшдаги дарахтлари уртача 60— 70 кг хосил беради. Меваси сентябрь—октябрь ойларида териб олинади; вазни, навига караб 150—500 г. Бехи мевалари лимон рангда ёки тук сарик, тук билан копланган; етилганда туки тукилиб кетади, хушбуй. Янги узилган меваси кам истеъмол килинади. Бехи энтомофил (хашаротлар биланн чангланадиган) усимлик. Бехи таркибида 74,7—83,5% сув, 8,5— 15,2% канд, 0,2—1,5% кислота бор, шунингдек ошловчи моддалар ва тош хужайралар булади. Меваси дагал булиб, узок саклангандан кейин тош хужайралар юмшаб колади.
Бехидан мураббо, компот, мармелад, цукат, киём, жем тайёрланади, овкатга (купинча паловга босиб) ишлатилади. Асосий навлари: Нон бехиси, Кува бехиси, Ширин бехи, Самарканд йирик бехиси, Хоразм олмасимон бехиси.
Бехининг калориялилиги. Ёги кам, пархез махсулоти, хар 100 грам хул меваси бор-йуги 40 кКал га эга.. 100 г меваси таркиби 0,6 г оксил, 0,5 г ёг, 9,6 г углевод, 0,8 г кул, 84 г сувдан иборат.

Читайте также:  Корзины_для_фруктов_хром

БЕХИНИНГ ФОЙДАЛИ ХУСУСИЯТЛАРИ

Бехининг мевасида жуда куп пектин бирикмалари, фруктоза, глюкоза, калий тузлари, темир, , кальций, фосфор ва мис бор. Бехи мевасининг шифобахшлиги кадим-кадимдан маълум. Куп мамлакатлардаги халк табобати вакиллари кадимда пиширилган ва кайнатилган бехи мевасидан ошкозон-ичак касалликларини даволашда меъда фаолиятини яхшилашда фойдаланишгани маълум. Бехи юрак уйноги, сарик ва ичкетар касалликларини даволашда ижобий натижалар бериши аникланган.
Овкатланиш олдидан иштахасизликда, аёлларнинг кон кетиш касалликларида 10 г куритилган бехига 100 г кайнок сув куйиб, ундан 1 ош кошикдан ичиш яхши натижа беради. Киргичдан утказиб, сувда кайнатиб пиширилган бехи мевасини жигар касалликлари ва кунгил айниш, кайд килишни олдини олишда истеъмол килиш фойдалидир.. Бехининг янги пишган меваси ва шарбати камконликда, ич кетиш ва кон кетиш билан боглик меъда-ошкозон йуллари касалликларида, пешоб хайдовчи восита сифатида ва юрак-кон томир касалликларида истеъмол килиш тавсия этилади ва бу яхши натижа беради.
Бехи мевасибириктирувчи пешоб хайдовчи, кон кетишини тухтатувчи, антисептик, кайд килишни тухтатувчи хусусиятларга эга, уруги эса, уровчи, юмшатувчи, шамоллашни тузатувчи ва антисептик хусуиятларга эгадир. Мана шунинг учун хам медицина практикасида бехи уругининг кайнатилган ёпишкок буткаси кон тупиришда, аёллардан кон кетишида, ич кетишда тавсия этилади. Бехи уруги кайнатмасидан терини юмшатиш, пардозлаш, куз касалликларида малхам куйиш, ангинада гаргара килиш максадларида хам фойдаланилади.
Бехи мевасидан дамлама тайёрлаб ичиш камконлиликда тавсия этилади. Уни тайёрлаш учун бехини кичик булакларга булинади, идишга солиб, устидан сув куйиб юмшагунича кайнатилади, сикиб олинган шарбатини дамлама шаклига келиб, куюклашгунча кайнатилади.
Бехининг янги узилган меваси таркибида темир моддаси куплигидан темир моддаси етишмаслигидан буладиган камконлиликни олдини олиш хамда уни даволашда, узок давом этган касалликлар, тана харорати баландлигидан кийналганда истеъмол килинади. Кадим-кадимдан таркибида пектин моддасига бой бехи меваси ичкетиш билан боглик ичак касалликларини даволашда истеъмол килинишига сабаб булган. Орка чикариш тешиги деворлари ёрилишида бехи ёки унинг шарбатини иссик сувда хулланган бинтни малхам килиб куйиш фаол воситалардандир. Янги меваси ёки куритилган бехининг кайнатмаси илгари замонлардан аёлларда куп кон кетишини тухтатишда ишлатилган – кунига 3 махал майда килиб кесилган бехи булакчаларини чойга солиб ичилган.
Бехи уругини эзиб (5-100) сувга аралаштирилса, елимдек ёпишкок модда хосил булади, уни теридаги жарохат битишини тезлаштиришда, балгам кучирувчи, йуталга карши восита (айникса болаларда бронхитда) сифатида, тинчлантирувчи восита (ошкозон ва униккибармокли ичак ярасида) сифатида ишлатилади.
Стоматологияда бундай ёпишкок модда глоссит, гингивит, пародонтозни даволашда ишлатилади. Ёпишкок модда бехи уруги магзидаги амигдалин деб номланадиган зарарли моддаси аралашиб кетишининг олдини олиш максадида шикастланмаган, бутун уругларидан тайёрланади..
Бехи барглари ивитилган кайнок сув (200 мл кайнок сувга 5 та бехи барги кушилади) бронхиал астма хуружи кечишини енгиллаштиради ва хатто тухтатишга сабаб булади.. Бехи уругининг сувда кайнатмаси аёлларда хаддан ташкари куп кон кетишида, хусусан климакс даврида ажойиб фойдали воситадир. Шунингдек, озгина бехи уругининг куритилганини чой кошигининг учида ойлик цикл бошланишидан бир хафта олдин истеъмол килиниши яхши натижа беради.
Бехи уруги ёпишкок моддадан таркиб топган, шунинг учун ундан юмшатувчи ураб-коплаб битирувчи восита сифатида фойдаланиш мумкин. Унинг 10 г уруги устига 1 стакан илик сув куйиб, 7-9 дакика аралаштириш лозим. Хосил булган моддани гастритда, балгам кучириш максадида, юкори нафас органлари шамоллашида кунига 3-4 махал 1 ош кошигидан овкатлангандан 20-30 дакика кейин истеъмол килинади. Куйиш, курукшаш холатларида терига суртилади.
Буюк бобокалонимиз Абу Али ибн Сино ошкозон-меъда фаолияти бузилганида, унинг меваси шарбатини асал ва сирка кушиб “ошкозонни кувватлантириш” ва “заиф жигар”ни даволаш максадида истеъмол килишни тавсия этган. У шунингдек, бехини юз терисини тиниклаштирувчи яхши восита эканини таъкидлаган. Бехи уругини майдалаш мумкин эмас, чунки.у майдаланганида амигдалин деб аталадиган зарарли модда ажралиб чикишига сабаб булади. Бу модда бехига аччик данак мазасини бериб туради.
Кадимги табиблар бепуштликни бехи янги шарбати билан даволаш рецептини колдиришган. .Унга кура, шарбатни янги ой чикканидан бошлаб йигирма кун давомида хар куни кечкурун бир ош кошикдан ичилади.
Бехи барглари кайнок тиндирилган сув бронхиал астма хуружини енгиллатиш ва хатто тухтатишга даво булади. Буни тайёрлаш учун бехининг 5 г барги устига бир литр кайнок сув куйилади, 15 дакика паст оловда кайнатилади,баргларни сикиб, олиб ташланади. 2 ош кошигидан кунига овкатланишдан олдин 3-4 махал ичилади. Бу кайнатмани музлатгичда 3 кунгача саклаш мумкин. Ундан куп вакт утса, эскириб, таъсири колмайди.
Бехининг уруги ва баргларидан дамланган чой буйрак касалликларида яхши пешоб хайдовчи воситадир. Бехининг куритилган баргларидан 1 ош кошик олинади, уругидан хам шунча микдор кушилади, устидан 200 г кайнаган сув куйиб, паст оловда 5-6 дакика кайнатилади, тиндириб, докадан утказиб, таъбга кура асал кушилади. Кунига 3-4 махал 1 ош кошикдан ичилади.
Бехи мевасидан дамланган чойпешоб хайдовчи, юрак-кон томир касалликлари натижасида келиб чиккан шишларни даволашда хам яхши воситадир. Бундай чойни халк табобатида йуталда ва нафас йулларининг уткир шамоллашида хам истеъмол килинади. Бехининг янги узилган меваси хар килограмида 30 мг темир моддаси мавжуд, шунинг учун хам уни истеъмол килишни камконлик ва бошка иллатларни даволашда истеъмол килиш тавсия этилади.

Читайте также:  Рецепт_фруктового_льда_дома

Источник

Оцените статью